Zpět na články

Nové trendy a technologie nejen ve VR. Téma otevřela konference Stavebního fóra ve Virtuplexu

Jak ovlivňuje virtuální a rozšířená realita Real Estate očima předních českých developerů a je virtuální realita budoucností pro český byznys?

Nejen nad těmito otázkami diskutovali přední čeští odborníci v těchto oblastech na konferenci ve Virtuplexu, kterou uspořádalo Stavební fórum.

Akci o dvou diskuzních blocích proložených prohlídkami reálných projektů, které ve Virtuplexu vznikly dominovala procházka virtuální realitou po novém Masarykově nádraží. Recepci jedné z jeho kancelářských budov a část jejího exteriéru si nechala Virtuplexem do VR převést investiční skupina Penta Real Estate. Ověřila si tak architektonický návrh z designového i funkčního hlediska a získala nové podklady, které mohla prezentovat odborné veřejnosti, zástupcům města či potenciálním nájemcům. Účastníky konference provázel ve VR Rudolf Vacek, který má na starosti vedení celého projektu za společnost Penta Real Estate.

Obsahově nabitý byl zejména druhý diskuzní blok, kterého se za společnost AU Plan zúčastnil Vladimír Timanov, ze společnosti Space makers dorazil Lukáš Černý, firmu CAPEXUS prezentoval Michal Šimánek a za architektonické studio MS Architekti dorazil František Průša. Diskuze se zúčastnil i CEO Virtuplexu Martin Petrovický, který k akci dodal: „Jsem rádi, že jsme mohli opět hostit další konferenci Stavebního fóra, které je hojně sledované naší cílovou skupinou - tedy architekty a developery se zájmem o novinky v těchto oblastech. Na reálných projektech jsme ukázali, jakým způsobem mohou dnes investoři a architekti využívat moderní technologie pro svou práci a představili jsme výhody, které využití takových technologií skýtá. V rámci diskuze s odborníky jsme se jen utvrdili v tom, že virtuální realita začíná mít v architektuře své pevné místo. Těší nás proto, že naše služby můžeme nabídnout i developerům a architektům na Slovensku, kde na podzim otevíráme naší druhou halu na virtuální realitu.”

Zakončení konference proběhlo opět ve virtuální realitě. Trochu netradičně se ale její účastníci pomyslně přenesli na okraj Černošic u Prahy, kde vznikne nové pietní místo. Do virtuální reality se hřbitov, který připomíná spíše klidný park, rozhodl převést jeho architekt Michal Šourek z ateliéru MS Architekti. Tento projekt je tak ukázkou toho, že i méně tradiční architektonické počiny, mohou těžit z výhod, které VR přináší a jejímu využití se tak nekladou žádné meze.