Zpět na články

Slovak Telekom využil výhod VR při rekonstrukci své centrály

Multifunkční patro slovenského operátora Slovak Telekom se díky VR podařilo vyladit do posledních detailů a odprezentovat klíčovým lidem z vedení společnosti.

Společnost Slovak Telekom je největším slovenským telekomunikačním operátorem, který svým zákazníkům nabízí produkty a služby pevné i mobilní sítě. Pyšnit se může řadou úspěchů v národních i mezinárodních soutěžích reklamní kreativity a efektivity. Jedná se například o ocenění Zlatý Klinec a Effie . Společnost se také řadí mezi TOP zaměstnavatele na Slovensku.

Aby se její zaměstnanci cítili v práci ještě lépe, rozhodla se společnost Slovak Telekom ve spolupráci s architektonickým studiem Capexus kompletně zrekonstruovat svou centrálu v Bratislavě. Součástí několikapatrové budovy bude také speciálně navržené podlaží určené zejména pro společná setkávání zaměstnanců a pořádání nejrůznějších firemních akcí. Multifunkční prostor rozdělený do několika zón obsahuje například cateringovou oblast, IT Room pro zákazníky nebo místo pro promítání prezentací.

Architektonické studio Capexus se kvůli komplexnosti tohoto prostoru rozhodlo svému klientovi doporučit spolupráci s Virtuplexem, který již obdobný projekt v minulosti připravoval pro společnost T-Mobile.

Vyladění dispozičně náročného prostoru k dokonalosti

Virtuální realita klientovi významným způsobem pomohla při ověření architektonického návrhu. V prostoru bratislavské haly Virtuplexu si mohl střední management Slovak Telekomu ověřit, zdali navržený prostor odpovídá jejich představám a ještě před zahájím rekonstrukce provést potřebné úpravy.

„Upravili jsme například využití jednotlivých ploch, umístění nábytku nebo velikosti obrazovek. Jsou to detaily, na kterých nám záleží a které bysme z pouhého architektonického návrhu nevyčetli. Díky virtuální realitě jsme si tak mohli být jistí, že finální prostor bude vypadat přesně tak, jak chceme,” říká Silva Nagyová, Head of Fleet, Facility & Rental Mngmt, Slovak Telekom.

Klient se setkal s českými kolegy v jedné virtuální scéně

Virtuální realita se stala také nástrojem, který umožnil klíčovým lidem v týmu navnímat celý prostor s jeho detaily. Narozdíl od běžné prezentace návrhu ve 2D jim virtuální realita zprostředkovala zážitek podobný tomu, jako kdyby v již zrekonstruovaném prostoru stáli. Při finální prezentaci určené vedení společnosti Slovak Telekom se do prostoru virtuální scény připojili také kolegyně z Prahy z českého T-Mobilu. V jednom prostoru a ve stejný čas mohli všichni zúčastnění nad projektem diskutovat, procházet jeho částmi a téměř zapomenout na to, že je od sebe dělí více než 300 km.

„Myslím si, že pro projekty tohoto typu, kdy si zadavatel není stoprocentně jistí tím, že ví, jak má definovat svůj požadavek na architekta a ztotožnit se s výsledkem, je virtuální realita skvělým nástrojem. Pomáhá překlenout tyto obavy, a také funguje jako skvělý prostředník pro interní komunikaci a pro podporu projektu jako takového.”

Silva Nagyová, Head of Fleet, Facility & Rental Mngmt, Slovak Telekom