Zpět na články

Společnost Crestyl si ověřila architektonický návrh nové městské čtvrti ve VR

Multifunkční projekt Dornych v následujících letech nahradí stávající staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží. Pro co nejlepší návrh celé čtvrti se developerská společnost Crestyl rozhodla oslovit Virtuplex

Nový Dornych propojí historické centrum Brna s plánovanou Jižní čtvrtí

Současný chátrající obrovský objekt nahradí do 4 let částečně zastřešený volně přístupný veřejný prostor, kolem kterého bude šest menších budov. V nich bude nájemní bydlení, kanceláře, restaurace, obchody i služby – konkrétně 216 bytů, 26 tisíc m2 kancelářských a 27 tisíc m2 retailových ploch. S parkováním se počítá v podzemních garážích. Celý projekt bude navíc napojený na uliční síť a podchod pod nádražím, v budoucnu po přesunu hlavního nádraží také na systém městských parků na místě dnešního kolejiště.

„Multifunkční projekt Dornych je plnohodnotnou dostavbou centra města Brna. Již v dnešní době touto lokalitou proudí přes 75 000 lidí denně a místo je také významným dopravním uzlem s nádražími či stanicemi vlaků, autobusů, tramvají, trolejbusů i městských autobusů. Vzhledem k dalšímu plánovanému rozvoji jižní části centra města bude Dornych také důležitou vstupní branou do této lokality a atraktivita jeho dnes dominantní pozice bude dále růst,“ říká Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield.

Virtuální realita pomohla architektům i investorům zvalidovat návrh projektu

Pro co nejlepší návrh projektu se Crestyl rozhodl využít virtuální realitu. „V součinnosti se společností Crestyl jsme převedli celý komplex do virtuální reality. V naší pražské hale si tak projekt mohli projít a zvalidovat architekti i investor. Díky věrnému VR modelu bylo možné odladit některé nejasnosti v připravovaném konceptu a lépe vyhodnotit změny v modelu," říká Lenka Kriššáková ze společnosti Virtuplex, která virtuální model celého projektu připravovala. 

Na celkové koncepci a architektonickém řešení se podílí zahraniční i lokální architekti. Hlavním architektem je mezinárodní plánovací a architektonické studio MTDI vedené Markem Tryzybowiczem, který se projektu osobně věnuje a má letité zkušenosti s realizacemi významných staveb po celém světě. Nejbližší projekt, za kterým stojí, je bratislavské multifunkční centrum Eurovea s kancelářemi, obchody, byty, restauracemi, parkem a promenádou na nábřeží Dunaje, které propojuje řeku s centrem města. Na projektu Dornych se také podílí i významný lokální partner, kterým je brněnské studio Arch.Design. Vše je navíc projektováno v souladu s nejvyšším stupněm prestižní celosvětové certifikace dlouhodobě udržitelných projektů LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design). Samozřejmostí tak budou dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrická kola, úsporné osvětlení, kolárna a šatny se sprchami v kancelářích, ale například i plné využití dešťové vody pro závlahu zeleně a splachování.

Kvůli komplexnosti a rozsáhlosti projektu se tak virtuální realita stala vítaným pomocníkem, díky kterému se podařilo celou stavbu vyladit k dokonalosti ještě před zahájením samotné realizace.