Späť na články

Dopoledne ve Virtuplexu patřilo studentům. Prošli se po měsíční základně a diskutovali o vesmíru

Školní lavice vystřídalo minulý týden za brýle na virtuální realitu dvacet
talentovaných žáků zapojených ve školním projektu Moon Camp Challenge.

Ten pořádá vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury ESERO.

Žáci ze základních i středních škol diskutovali ve Virtuplexu s odborníky nad tématy dobývání vesmíru a jeho osídlování člověkem, od přístupu na oběžnou dráhu Země až po aktuální plány na obydlení jiných kosmických těles a cestách za hranice Sluneční soustavy.

V průběhu akce si osobně prošli model měsíční základny ve virtuální realitě, jehože autorem je vesmírný architekt Tomáše Rousek z architektonického studia XTEND DESIGN. Po měsíční základně se pohybovali ve skupinkách, interagovali mezi sebou a sledovali pohyby svých kamarádů v podobě virtuálních avatarů. Silným zážitkem byl pro žáky i teleport z jednoho virtuálního prostředí do jiného. Součástí dopoledního programu byla i práce s 3D tiskárnou, na které se děti naučily, jak mají svou vesmírnou základnu vymodelovat.

„Měsíční základnu Tomáše Rouska chceme obohatit o tři nejúspěšnější základny, které děti vymyslely v loňském ročníku soutěže Moon Camp Challenge. Do virtuálního prostředí je převedeme do podzimu, tak aby byla scéna připravená na evropské finále soutěže. Jedna z doprovodných akcí se v září uskuteční i přímo ve Virtuplexu,” říká Michael Sido odpovědný za marketing a komunikaci.